Инапласт, София - PVC дограма, AL дограма, Щори, Мрежи и аксесоари, Зимни градини, Сенници
начало - Инапласт, Софияпродукти - дограма, щори, сеннициуслуги - дограма, зимни градинигалерия - PVC дограма, AL дограма, Щори, Мрежи и аксесоари, Сенниципромоции - AL дограма, PVC дограмаконтакти - Инапласт, София
 
Стъкла и стъклопакети

Стъклото, в чистата си форма, е прозрачен, относително здрав, твърд, по същество инертен и биологически неактивен материал, който може да бъде оформен в много гладка непропусклива повърхност. Тези качества водят до множество употреби на стъклото. Стъклото обаче е крехко и се чупи на остри парчета. Тези свойства могат да се модифицират или дори да се променят напълно с добавянето на други съставки или чрез топлинна обработка.

Стъклата са хомогенни аморфни материали, произвеждани обикновено при бързо охлаждане на подходящ разтопен вискозен материал, при което не се оставя време за образуването на подредена кристална решетка. Стъклата могат да бъдат направени от много материали

Употреба

Тъй като стъклото е здраво и нереактивно, то е много полезен материал. Много предмети от всекидневието се правят от стъкло. Чашите и бутилките често са стъклени, както и електрическите крушки, огледалата, екранните тръби на компютърни монитори и телевизори, прозорците.

Видове стъкло (според производствения процес)

- Флоатно стъклоDescription: IMG_4683.jpg

90% от плоското стъкло в света се произвежда чрез технологията на флоатното стъкло, изобретена от сър Алистър Пилкингтън от Pilkington Glass. При нея разтопеното стъкло се излива в единия край на вана с разтопен калай. Стъклото се стича по калая и се подравнява, създавайки плоска повърхност от двете страни. Стъклото бавно се охлажда и втвърдява, докато преминава по разтопения калай, след което излиза от ваната като непрекъсната лента. След това стъклото се полира. Завършеният продукт има почти идеално успоредни повърхности. Стъклото се произвежда в стандартни дебелини от 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 и 22 мм. Флоатното стъкло представлява опасност при определени приложения, защото се чупи на големи назъбени парчета, които могат да предизвикат сериозни наранявания. Много строителни нормативи по света ограничават употребата на флоатно сткъло на места с висок риск от счупване и наранявания, като бани, врати и малки височини в училищата.

Description: IMG_4683.jpg

Равнинно стъкло

Преди изобретението на Пилкингтън плоското стъкло обикновено се произвежда чрез екструдиране или валцоване. Повърхностите не са оптически успоредни, което предизвиква изкривявания на образа. Оптически успоредни повърхности са постигани чрез механично полиране, което значително оскъпява продуктите.


- Цилиндрично стъкло

Това е друг популярен метод за производство на плоско стъкло преди въвеждането на метода на Пилкингтън. Стъклото се издухва в кух цилиндър, краищата му се отрязват и той се разцепва по дължина. След това се нагрява отново и цилиндърът се разгъва в равна повърхност. Това е първият метод за производство на плоско стъкло, затова стъклата са били с малки размери. След това са известни и други методи - преди технологията на флоатното стъкло, като: Фурко, Питсбърг, Асахи и др.

- Закалено стъкло

Description: IMG_5848.jpgЗакаленото (или темперирано) стъкло се произвежда чрез топлинна обработка на флоатно стъкло. Стъклото се разрязва до необходимия размер и всички обработки (като полиране на ръбовете или пробиване на отвори) се извършват преди закаляването. Стъклото се поставя в пещ, която го нагрява над точката на закаляване от 600 °C. След това стъклото бързо се охлажда с въздух. Това създава натискови напрежения по повърхността на стъклото, уравновесени от опънни напрежения в дълбочина. Схемата на охлаждане може да се види при наблюдение на стъклото с поляризирана светлина. Закаленото стъкло обикновено има якост, шест пъти по-висока от тази на обикновеното стъкло. От друга страна, закаленото стъкло има и недостатъци. Поради вътрешните напрежения всяка повреда по ръбовете на стъклото предизвиква начупване на дребни парчета. Това е причината то да бъде рязано преди закаляването и да не може да бъде обработвано след това. Освен това повърхността на закаленото стъкло е по-мека от тази на обикновеното и е по-податлива на надраскване.

Закаленото стъкло обикновено се използва в елементи без рамки (например като врати без рамки) и за конструктивни цели. Закаленото стъкло се счита за по-малко рисково от обикновеното, поради по-високата си якост и защото се чупи на малки заоблени парчета, които е по-слабо вероятно да предизвикат наранявания.

-Ламинирано стъкло (триплекс)

Description: http://www.scraptrade.bg/images/pic/laminirano.jpgЛаминираното стъкло е изобретено през 1903 от френския химик Едуар Бенедиктюс и е вдъхновено от случайност — една стъклена епруветка, покрита с пласт целулозен нитрат поради лабораторна небрежност, при изпускане се чупи, но не се разпада на парчета. Той създава стъклено-пластмасов композит с основната цел да намали нараняванията при автомобилни произшествия. Новият материал обаче не е възприет веднага от производителите на автомобили и първото му широко приложение е в производството на противогази през Първата световна война.

Днес ламинираното стъкло се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой, обикновено от поливинил бутарил (PVB). PVB се поставя между стъклата, които след това се нагряват до около 70°C и преминават през валцоване, за да се извадят остатъците от въздух и да се създаде първоначална връзка. Типична схема на ламинирано стъкло е 3 мм стъкло / 0,38 мм междинен слой / 3 мм стъкло. Това дава краен продукт, означаван като ламинирано стъкло 6,38. Междинният слой задържа двата пласта стъкло свързани дори след счупването им и високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Повече слоеве и по-дебело стъкло допълнително увеличават здравината. Бронираните стъклени панели, направени от дебело стъкло и няколко междинни слоя могат да достигнат до 50 мм дебелина.

Друго свойство на PVB е, че подобрява звукоизолиращите свойства на стъклото чрез демпферния ефект и освен това спира 99% от преминаващата ултравиолетова светлина.

Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания. Типично приложение на ламинирани стъкла са витрините на магазини и прозорците на автомобили.

- Самопочистващо се стъкло

Едно скорошно изобретение, отново на Pilkington Glass, е така нареченото самопочистващо се стъкло, предназначено за строителството, автомобилостроенето и други области. 50-нанометрово покритие от титанов оксид по външната страна на стъклото създава два механизма, по които стъклото се самопочиства. Първият е фотокатализиращият ефект, при който ултравиолетовите лъчи катализират разпадането на органичните съединения по повърхността. Вторият е хидрофилизиращият ефект, при който водата формира тънък слой, отмиващ разрушените органични съединения.

Description: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bg/5/53/Paket1B-bg.jpgСтъклопакетът представлява няколко листа стъкло, които са съединени един с друг с помощта на херметик (лепило) и дистанционер. По този начин между стъклата се образува херметически затворено пространство, което напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух. Поради тази причина стъклопакетът има дълги години живот, осигурява повишена топло извукоизолация, и съпротивляемост на вятъра. Степента на топлоизолация зависи и от вида на стъклата, неговата дебелина и разстоянието помежду им. Необходимите показатели за топлоизолация могат да бъдат по-лесно достигнати чрез специални стъкла с нискоемисионно покритие.

Видове стъклопакети

Нискоемисийно-Ка стъкло или Високоенергийно 4 сезона?

Като нов вариант за остъкляване, през последните една-две години все по-често се налага високоенергийното стъкло. Други наименования на стъклото са "всесезонно", " енерджи " или просто " 4 сезона ".

Подобно на нискоемисионното стъкло, високоенергийното /4 сезона/ стъкло също има метализирано покритие от едната страна. Представлява по-нататъшно развитие на нискоемисионното или Ка стъкло, с по-добри показатели, особено през лятото.

Характерно за нискомисионното-Ка стъкло е това, че то пропуска повече слънчева топлина отвън навътре, отколкото отвътре навън. За зимата това му качество е положително защото позволява в помещението да се задържи повече топлина.  За лятото обаче това се оказа недостатък - получава се един вид парников ефект - в помещението се задържа повече топлина. С други думи необходима е повече енергия за неутрализиране на топлината и за охлаждане на помещението.

При новото високоенергийно или 4 сезона стъкло неблагоприятният ефект от пропускането на повече топлина навътре е избягнат. Стъклото "работи" еднакво добре в двете посоки, във всички сезони. Оттам и наименованието - всесезонно, 4  сезона и пр.

Както и Ка стъклото, високонергийното (4 сезона) стъкло се използва за изработването на стъклопакет, в комбинация с едно бяло - обикновено стъкло, с обща дебелина на стъклопакета - 24 мм. То е с по-добри показатели от комбинацията бяло/Ка 24 мм, което вече е стандартно изискване, според закона в България. Показателите са по-добри главно от гледна точка на това, че те са еднакво добри  за всички сезони, отколкото като коефициент на топлоизолация.

Предлага се и с дебелина 6 мм и се използва за влагане в стъклопакет заедно с 4 мм бяло стъкло, когато трябва се отговори на повишени изисквания за шумоизолация.

 

     уеб дизайн | Инапласт, София - PVC дограма, AL дограма, Щори, Мрежи и аксесоари, Зимни градини, Сенници

   
  


       щори

       щори